onsdag 7 januari 2015

Studsarkolvar

Även studsarkolvar behöver justeras efter skytten. Det har inte lika stor betydelse som på hagelvapen men är ändå värt att kontrollera.
Först ut är längden. En första hint om att vapnet är för långt är att vapnet fastnar i kläderna vid en anläggning och att du ofta får kikaren i pannan. Det är lätt att tro att det är kikaren som sitter för långt bak men så är inte fallet. Vid för lång kolv skjuter man fram huvudet för att få bra bild i kikaren, och vid skottet följer inte huvudet med tillbaka med rekylen som det gör i vanliga fall. 
Gör så här: Börja med att känna efter om kolven känns för lång när du fullt påklädd gör några anläggningar. Strunta i kikaren eller, ännu bättre, ta bort den. Tag sedan hjälp av en kompis som står vid sidan om dig. Gör en anläggning mot en punkt men blunda hela tiden och justera inte huvudet efter kikaren. Kompisen placerar en tejpbit på kolven där ditt öga befinner sig. Du öppnar därefter ögonen och justerar huvudet så att du får bäst skärpa i kikaren. Placera ytterliggare en tejp på kolven där ditt öga nu befinner sig. Om montaget är rätt skall tejpen sitta på samma ställe. Om möjligt flytta kikaren så att tejpen överensstämmer och i annat fall återstår att byta kikare, byta bakkappa eller kapa kolven.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar