onsdag 7 november 2012

Gråhundshanarna bäst i björntest

Nu har den sista hunden testats i björnhägnet på Junsele djurpark för den här säsongen. Totalt har 344 hundar granskats. Tio procent av dem har godkänts.

Under de sju år som testerna har varit igång ligger godkännandegraden på cirka elva procent. Allt från toppåret 2008 då 18 procent av hundarna godkändes till bottenåret 2011 då endast sex procent blev godkända.
Om man tittar rasspecifikt så kan man se att gråhundshanarna gjort bra ifrån sig under året. 9 av testade 33 hundar blev godkända, vilket ger en godkännandegrad på 27 procent. Det är klart över medel.
Däremot har endast 1 av 23 testade gråhundstikar godkänts.

Flest östlaikor
Den ras som däremot testats flitigast under säsongen är östsibirisk laika, 61 hanar och 34 tikar. Hos dem är det 8 hanar och 2 tikar som åkt hem med godkänt resultat, vilket ger en godkännandegrad på drygt tio procent. Alltså runt medel på totalt antal testade hundar.
Totalt har 85 jämthundar testats, 42 hanar och 43 tikar. Hos dem har 2 hanar och 4 tikar godkänts vilket ger en godkännadegrad på 7 procent. Här kan vi tydligt se hur den i många fall inriktade aveln på relativt mjuka och specialiserade älghundar gett för björnintresset.
Jämthundarna har genom åren varit den ras som testats flitigast i parken och under de senaste två säsongerna har inte många blivit godkända. Som exempel blev det under fjolåret testat 72 jämthundshanar och endast två av dessa blev godkända.

Övriga testade hundar:
34 blandrashundar med 4 godkända.
29 karelare och två godkända.
16 plotthundar där 1 blev godkänd.
8 Västsibiriska laikor och 2 godkända.

Källa: Svensk jakt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar