måndag 4 juni 2012

Lock - Älg

Att locka älg är något som kan vara användbart i många situationer, du kan t ex ställa älg som kommer i trav eller locka till sig en tjur som står och gömmer sig i buskarna. Grundlätet är kontaktlätet, det används av både tjurar och kor. Att locka tjur som jag beskriver här nedan gör du lättast under brunsten och strax därefter, då svarar tjurarna bäst på lock.

Kontaktläte

Kontaktlätet är som sagt grunden, det används av både kor och tjurar, dels som kontaktläte mellan vuxna djur och dels som lockläte på kalven, fast då en aning förvrängt.

Gör så här:
Håll för näsan med båda händernas pek- och långfingrar, de övriga fingrarna formar du som en megafon framför munnen som om du skulle ropa till någon på långt håll. Pressa sedan tungan mot övre tandraden, mot visdomständerna, låt framändan av tungan och tungspetsen ligga fritt. Säg nu ett "r", det är inte så lätt. Det blir som stockholmarens eller amerikanens slappa "r" som bildas långt bak i munnen, som när du säger "are" på engelska. Försök nu att flytta r:et upp i näsan, du ska nu känna med fingrarna hur näsan vibrerar, kom ihåg att du hela tiden måste pressa tungan mot övre tandraden. Har du svårt att få upp r:et i näsan så kan du prova att uttala ett "n" då känner du var r:et ska ligga. När du väl fått upp r:et i näsan så är det dags att runda munnen och dra r:et mot ett "å" samtidigt som du frambringar det med en stöt "ngrå`h" ng stå för det nasala ljudet som bildas högt uppe i näsan r:et är samma slappa "r" som innan och så stöten å`h. Lätet är inte alls långt, bara en kort stöt.
Detta kan användas när du vill stanna en älg som kommer i trav eller gång, springer den fort avge två starka "ngrå`h ngrå`h" med knappt 1 sek intervall. Detta kan också användas när du kommer till passet, avge några svaga kontaktläten för att intressera eventuella älgar som finns i närheten, avge inte för höga ljud, då kan du skrämma älgen. Får du inget svar fortsätt med kons brunstläte.

Kons Brunstläte

Kons brunstläte är likt kontaktlätet fast något mer utdraget.

Gör så här: Använd först ett par kontaktläten, dra sedan ut på det tredje 2-3 sek så det blir ett stönande, fortsätt sedan med ett eller två kontaktläten och så åter ett stönande.
Använd detta lätet efter att du använt kontaktlätet när du kommit till passet. Avge tre serier åt olika håll. Får du inget svar vänta 15-20 minuter innan du gör ett nytt försök. När du sedan har fått kontakt kan du "prata" med honom med hjälp av kontaktlätet. Var sparsam med lätena, locka samtidigt som tjuren då får han svårare att avslöja bluffen innan det är försent. Skulle du komma en aning fel i tonerna så är inte en brunstig tjur så kinkig. Vill du ha honom ilsken kan du istället för kontaktlätet använda tjurens brunstläte.

Tjurens Brunstläte

Detta lätet används av tjuren under brunsten när han går efter en ko.

Gör så här: Ljudet ska fortfarande komma ifrån näsan men istället för att säga "rå" ska du säga oo´äh eller oo´ah, det finns flera varianter. Stöt ut ljudet uppifrån näsan precis som med kontaktlätet, men mörkare, det ska annars vara lika kort men tvåstavigt, oo´ah. Fast det får inte bli för mörkt, därför att mörkare läten används i regel av äldre tjurar och finns det då en liten tjur i närheten blir den rädd i stället för arg.
Detta kan som sagt användas i stället för kontaktlätet i ovanstående exempel, men då ska du vara beredd på att tjuren är grinig när han kommer, så stå inte på marken ett torn, en stor sten eller annat skydd är att föredra, för en grinig älgtjur är inte alltid lätt att ha att göra med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar