söndag 10 juli 2011

Jaktskrock.

BJÖRNEN
BJÖRNEN EN FÖRVANDLAD MÄNNISKA
I Värmland, Dalarna, och Norrland förtrollades människorna oftast till björnar. I södra Sverige blev dom vargar.
Kroppen av en avpälsad björn har stor likhet med en naken människokropp.


ATT " GÅ I BJÖRN"
En människa som förvandlats till björn kallades hamnbjörn eller mannbjörn. Det gick till så att den som förtrollats kröp genom sitt bälte, eller ännu bättre genom ett bälte som var gjort av rygghuden på en hängd man. Ville de återta mänsklig gestalt kröp dom tillbaka genom bältet. En mannbjörn kunde endast dödas av en silverkula. Drog man skinnet av en dödad sådan, fann man både bälte, kniv och slida. Skinnet skänkte man till kyrkan.


BJÖRNENS FOSTERBARN
Man trodde att björnen var särskilt ivrig att följa och anfalla havande kvinnor, för att riva fostret ur dem. Björnens avsikt var inte att döda barnet, utan att fostra det till vuxen ålder. Dessa människor var alltid storvuxna och starkare än andra. De kunde vara helt ludna, men också bara ha en luden fläck mellan skulderbladen.


BJÖRNENS FÖRSTÅND OCH STYRKA
Björnen sägs ha en mans vett och tolv mans styrka. Styrkan har han fått genom att äta myror, så ville man bli stark så fick man göra som björnen. En kvartsbutelj med brännvin plockade man full med myror, sen fick den stå så många dagar som de antal mannakrafter man önskade sig, sen satte man i sig motsvarande mängd myrsoppa.


MÖTE MED BJÖRN
Mötte man en björn skulle man lägga sig ned på marken och låtsas vara död, för björnen rör aldrig en död.Björnen började då att gräva en grop för att gömma det döda i, när björnen var upptagen av detta kunde man passa på att smita. En bra utväg var att ropa mansnamn, då försvann björnen. Om en kvinna mötte en björn kunde hon dra kjolen upp och ner och gå mot björnen, då skämdes han och gick därifrån. (det var naturligtvis kjolen som flaxade som den blev rädd för). Men man trodde att om man visade könsorganen utsatte man åskådaren för skam, och magisk påverkan till hans nackdel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar