tisdag 12 juli 2011

Jaktskrock, Varg och räv

VARGEN
Till vargens dåliga rykte att vara odjuret framför alla andra skogens djur har nog folktron kring varulven utan tvivel kraftigt bidraget. Man ansåg att ingen gick säker för den. Den var grym, blodtörstig och djärv. Vargens glupande aptit trodde man berodde på att den hade en kort tarm som gick rakt igenom kroppen. Man trodde att vilda djur skydde järn, därför lade man ett järnstycke på stengärdet kring gård eller äng, då kunde vargen ej ta sig däröver. Vargar skulle fly från bygden, om man skjutit en och sedan hängde upp den flådda vargkroppen i en galge. Om man slår en varg ett slag över ryggen blir den orörligt stående, ett slag till löser den ur förtrollningen.

VARGEN I FOLKMEDICIN
Blir någon hastigt hes, sägs vargen ha sett honom och han ej vargen. &ARINGt man ett varghjärta, skulle man bli modig och djärv. Tungan torkades och maldes sönder och gavs till dem som var sjuka i "lungröta"(lungsot). Strupen torkad och sammanstött, intagen i varm dricka, botade allehanda svullnader och sår i halsen. Varglort var bra mot frossa.


RÄVEN
Räven har nog gällt som det listigaste av alla vilda djur. Hans list kunde man beundra, men hans lust att skada och döda i onödan väckte förargelse. Kom han in i en hönsgård, nöjer han sig inte med att ta en höna. Nej, han biter ihjäl varenda en och för att göra dem oanvändbara pissar han på dem.

TYDOR OM RÄVENS BETEENDE
Korsar en räv ens väg, betyder det otur. Är räven det första djur man möter på nyåret, råkar man under året ut för falska personer. Skriker räven, blir det snart regn eller ruskväder, gråter han betyder det eldsvåda. Hör man räven skälla eller skria besynerligen bredvid kyrkvägen betyder det lik, kommer räven fram till husen tros någon olycka vara på färde.


RÄVEN I FOLKMEDICINEN
Mot fallandesot gav man rävhjärta, hade man hosta tog man en torkad lunga och stötte till pulver. Rävister användes mot reumatism och annan värk även mot kikhosta. Mot ögoninflammation blandade man rävgalla med honung. Led man av stenar i blåsan löstes dessa upp om man smorde varmt rävblod kring könsorganen. Mot impotens var rävträck blandat med rosenolja och anbragt som förband kring mannens "hemlighet" av god verkan. Mot skallighet brände man ett rävhuvud till aska, koka askan med olja och smörj hårbottnen med salvan, så skulle hårväxten bli mäkta god.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar