torsdag 26 maj 2011

Jaktskrock

VAPNET
Liksom vikingarna gav sina vapen vackra och betecknade namn, gjorde jägaren likadant med sin bössa.Man kunde också öka bössans kraft genom att lägga den under stenporten till kyrkan. Hängde man den i farstun uppfattades detta som en förnärmelse och visade sig i att jaktlyckan tog skada. Kärringen som ofta var avogt stämd till jakt fick inte ta i geväret, om så skedde var det inte lätt att "ta ner" en tjädertupp.
BÖSSANS FÖRMÅGA ATT DÖDA BERODDE PÅ TILLVERKNINGEN
Till material dög inte vad som helst.PIPAN måste sålunda tillverkas av likkistespik eller av annat kyrkogårdsjärn.KOLVEN borde göras av trä, som tagits i skyttens tecken, och helst från ett åskslaget trä. Under inga förhållanden fick man ta träet inedan, ty då fick man en bössa utan förmåga att döda.
TILL LÅSET
skulle det vara silver, ty silver äga stor magisk kraft. Man skulle ta silver och tenn, tre blodsdroppar från en människa och blod från tre olika slags djur och smälta ihop alltsammans och gjuta in det i låset. Då fick bössan kraft att dra till sig viltet och döda det.KORNET var utmärkt att göra av en "huvudspik" dvs en spik som slagits genom huvet på en missdåre som avrättats och steglats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar