torsdag 9 april 2015

”Jägarnas ansvar att förklara varför vi jagar”

Varför jagar du? Den frågan har nog alla vi jägare fått. Ibland uttalat ifrågasättande: varför vill du skjuta djur, varför döda? Och visst är det lätt att tro att jakt bara handlar om att döda djur, när man bara ser trofébilder och skottsekvenser i sociala media. Verkligheten är dock en annan. 
Att sitta på ett tidigt vakpass och lyssna till när skogen vaknar, hur naturen sakta lösgör sig från mörkret och tystnaden bryts av fågelkvitter, en fågel i taget. En kvist knäcks, och vittnar om att även däggdjuren har vaknat till liv.
Morgonbrisen gör att löven prasslar och rätt som det är dyker en skogsmus upp bara några meter bort, fullständigt omedveten om jägarens närvaro, fokuserad på sina morgonbestyr. 
Nära naturenDet är en känsla av att befinna sig i harmoni med naturen, men också med oss själva och hundratals generationer jägare före oss. Det här är det vi är skapade för. Det är den känslan som gör att vi jagar.
Någon gång får vi också belöningen i form av ett fällt vilt. Vänner och familj bjuds in. Tillsammans kan vi dela en måltid av det bästa naturen har att erbjuda, långt bortom industrialiserad djurhållning, slakteriverksamhet och antibiotika.
Därför jagar vi 
Men det är svårt att beskriva den här känslan, inte minst med bild och film. Därför visar vi oftast upp det fällda viltet eller den dramatiska upplösningen på många timmars strävan.
Den som själv jagar förstår, men för den ickejagande allmänheten kan det lätt bli så att en felaktig bild av jakten sätts när upplevelsen delas via sociala medier. Källa Svensk jakt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar