onsdag 18 september 2013

Vildsvin kan skenattackera

Snart finns upp emot 300.000 vildsvin i Sverige och stammen fördubblas var tredje år. Flera undersökningar har visat att svenskar blir allt räddare för vilda djur och näst efter björn är vi mest rädda för vildsvin. Men rädslan är till stor del ogrundad då djuren är skygga som ofta håller sig undan, menar Nils Carlsson, viltansvarig på Länsstyrelsen Skåne.

– Vildsvin är inte särskilt farliga i vanliga fall, men oskadade vildsvin kan göra skenattacker. En sugga med kultingar kan känna sig trängd och komma rusande mot en för att vika undan precis framför dig, vilket kan upplevas som väldigt obehagligt. Men det är ovanligt att de går till angrepp, säger han till SVT Nyheter.

Ett skadat djur är farligt


Men det finns situationer då vildsvin kan bli riktigt farliga – om det är skadat och inte kan fly.

– Kör man på ett vildsvin ska man inte gå ur bilen för är det kapabelt så anfaller det och samma i en jaktsituation om vildsvinet är skadeskjutet. Men bärplockare och svampplockare behöver inte oroa sig, säger Nils Carlsson.

En annan situation som kan vara farlig är om man går i skogen med en lös hund som tar en in i ett tätt snår där vildsvin kan hålla till, då kan svinet attackera och skada eller döda hunden.

Djuren upplevs som väldigt obehagliga, då de är explosiva och på kortare sträckor kan vara extremt snabba. En hane kan väga uppemot 200 kilo och en sugga mellan 120-130 kilo.
Källa: SVT nyhter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar