lördag 7 juli 2012

Så gör du om hunden blir biten av en orm

Det är gott om orm i markerna. Det betyder att många hundar kommer att bli bitna under de närmaste månaderna.
Vi går här igenom hur du ska agera om hunden blir ormbiten.

Huggormsbett är inte ofarligt för hunden men risken att en normalstor hund i gott skick dör till följd av ormbett är liten. Av alla hundar som blir bitna dör omkring fem procent.
Många hundar får mer eller mindre allvarliga skador på njurar, lever och förändringar i blodet. Inom ett dygn svullnar den bitna kroppsdelen kraftigt. I de medelsvåra fallen uppstår skador på kroppens organ. Hunden får en lever- och njurskada och ofta blodbrist. Allt detta går över med vila och lämplig medicinering, uppger Agrias veterinärer.

Kortison ifrågasatt
På senare tid har kortsonbehandling ifrågasatts efter ormbett. De veterinärer som Svensk Jakt varit i kontakt med rekommenderar dock fortsatt att man ska ge en kortisonbehandling (tabletter) efter ormbett.
På djursjukhus och större kliniker ger man numer ormserum istället för kortison. Men behandlingen är dyr och de flesta mindre veterinärer har därför inte serumet på lager. Behandligen är heller inte helt riskfri då ormserumet inte är testat på hundar.

Ta det lugnt
Om hunden blir biten är det kanske viktigaste rådet att du försöker ta det lugnt. Sitt ner med hunden i en halvtimme och försök att kyla den direkt efter att hunden blivit ormbiten. Om hunden gillar vatten är det en bra nedkylningsnetod, annars kan ni sätta er i skuggan. Hunden stressar om du stressar. Om hunden är stressad pumpas ormgift och död vävnad ut i kroppen snabbare och det kan vara förödande.
Ge hunden därefter kortison och ring och samtala med veterinär.

Tassen farligast
Det har stor betydelse var bettet tar. Farligast för hunden är att bli biten i tassen. Ormgiftet i en tass bryter ner vävnaderna så att giftet lätt kan sugas upp. Lymfcirkulationen sprider sen giftet. Om en hund dessutom går på benet då den ömsom böjer och ömsom sträcker på tassen sprids giftet ännu mer effektivt.

Symptom vid ormbett
Först märks ormbettet inte så mycket på hunden, men efter ett tag blir den ofta trött och vill helst ligga ned. Efter någon timme svullnar den bitna kroppsdelen. Om bettet har tagit i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet upp mycket kraftigt och når ett maximum efter ett till två dygn.

Gör så här om hunden blir ormbiten

• Ta det lugnt!
• Kyl ner hunden.
• Ge en kortisonbehandling om du har tabletter hemma.
• Ring och diskutera med veterinär.
• Ingen hård fysisk ativitet för hunden de första 5–7 dagarna efter att den blivit biten.

Källa: Svensk jakt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar