tisdag 22 maj 2012

Djurrättsorganisation kräver namnbyte

Djurrättsorganisationen Petas jaktfientliga inställning har i Tyskland tagit sig ett nytt, smått bisarrt, uttryck. Organisationen kräver nämligen att välkända örtlikörmärket Jägermeister byter namn.
Anledningen till utspelet är att organisationen påstår att människor som inte vill bli förknippade med jakt bojkottar denna spritsort. ”Ett namnbyte förhindrar att kunder som inte vill identifiera sig med jakt väljer bort produkten”, skriver Peta i ett pressmeddelande.
Organisationen vill istället att märket döps om till ”Wald­meister”, vilket är det tyska namnet på örtväxten Myskmadra. ”Myskmadra hör hemma i de tyska skogarna och har, i motsats till Jägermeister, en positiv image”, skriver Peta i pressmeddelandet.

Funnits i snart 80 år


Tillverkningen av Jägermeister startade i Tyskland 1935. Sedan dess har märkets popularitet ökat och idag exporteras produkten till 80 länder. Namnet Jäger­meister är taget från den yrkes­titel (ung. ”jaktinspektör”) som introducerades när en ny jaktlagstiftning trädde i kraft i Tyskland 1934.
Peta kräver även att den diktvers som finns tryckt på flaskans etikett tas bort, eftersom man anser den vara ”jaktförhärligande”. Dikten Weidmannsheil skrevs 1848 av jägmästaren, jäg­aren och ornitologen Otto von Riesenthal. Dess inledning lyd­er:
Das ist des Jägers Ehrenschild,
Daß er beschützt und hegt sein Wild

Vilket översatt till svenska betyder:
Det är jägarens adelsmärke,
att han skyddar och vårdar sitt vilt


Källa: Svensk Jakt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar