söndag 2 oktober 2011

Punt gun


En punt gun är en typ av extremt stora hagelgevär som användes i slutet av 1800 talet och tidigt 1900 talet för att skjuta ett stort antal sjöfåglar i flock. Punt gun var oftast hemmagjorda och varierade mycket i storlek. Den kunde ha en håldiameter av mer än 2 inches (51 mm) och eld kraften var enorm Man avfyrade ett skott i taget.  Ett enda skott kunde döda över 50 sjöfåglar som vilade på vattenytan. Vapnet var för stort för att hålla och rekylen så stora att de var monterades direkt på stakbåtar, vilket innebar att jägaren behövde manövrera hela båten för att sikta med geväret. Vapnen var så kraftfull att båten ofta drevs bakåt när man avfyrade det.

 Jägare manövrera sina stakbåtar tyst med hjälp av stolpar eller åror för att undvika att skrämma flocken. Jägarna kunde arbeta i flottor med upp till cirka tio stakbåtar.

I USA förbjöds denna jakt i början av 1900 talet. I Storbritannien fanns 1995 färre än 50 aktiva punt guns fortfarande i bruk. Brittisk lag begränsar punt gun till en håldiameter 1,75 inches.
Kicka på länken för att se filmen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar