söndag 12 juni 2011

Jaktskrock , skogsrået i jakttraditionen

Skogsfrun hade kommando över viltet, och om skytten stod väl hos henne, så kunde han få skjuta så mycket han ville.
Men sköt man djur utan lov, kunde det bli bom på bom , om inte något värre hände. Var jägaren på älgjakt kunde det dyka upp både hare och räv, men dem borde han låta bli att skjuta på. För det var bara "narrverk" som skogskärringen ordnat med, för att man skulle skjuta och därigenom skrämma bort storviltet. Skogsrået uppträdde ofta i djurgestalt, då gällde det för jägaren att förstå vad han hade framför mynningen, ibland var det en älg som bara blev större och större. När han skjutes på, ser han bister ut och ögonen brinna. Ingen jägare ville möta skogsrået, när du går på jakt gå inte mot norr då möter du skogsrån! då får du inget den dan. Kom jägaren till skogen och hörde rop och skratt, var det lika bra att vända hem. Hon hade då varnat sina djur så att de höll sig undan.

KRAV PÅ JÄGAREN
Skogsrået ställde också krav på jägaren, kom man till en fäbod fick man inte hugga ved efter solnedgången. Ett annat krav var att jägaren skulle tvättat sig, innan han gav sig ut att jaga. Man kunde också offra åt skogsrået, innan man gick ut kastade man en slant över vänstra axeln, en tobaksbuss gick bra, för rået var hågat på tobak.

JÄGAREN OCH DET ÄLSKOGSKRANKA RÅET
Ofta gjorde jägaren förbund med rået. Men det hade aldrig något gott med sig och ledde slutligen till skyttens fördärv.
Om man tre torsdagsmornar på rad går på jakt, får man träffa skogsfrun och kan av henne få rätt att skjuta så mycket man vill. Men när man går därifrån bör man inte vända sig om och titta. I regel var det rået som sökte upp jägaren hon var nämligen karltokig. Hon hade många knep för att lura manfolk till älskog. Ofta uppträdde hon som jägarens hustru eller fästmö, förskapade sig så att karln tog fel. Ibland ville brådet bara lura en "kristen" någon stadigvarande förbindelse var det inte tal om. I det fall förbindelsen blev långvarig, fick han all tänkbar framgång i jakten. Han behövde knappast sikta, villebrådet träffades ändå av skottet. Man trodde även att skogsrået hade älgen som riddjur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar