onsdag 9 februari 2011

GUIDE FÖR NOGGRANN VAPENVÅRD!

Vapenvård är mycket viktigt för att ditt vapen ska hålla sig i gott skick samt att vapnet ska behålla sin precision. Utan vapenvård kan till och med skador uppstå på vapnet med eventuella personskador till följd. Men framför allt så slits ditt vapen onödigt mycket utan korrekt vapenvård. Även problem med eldavbrott och precisionen kan uppstå om ditt vapen inte vårdas ordentligt.


1. Börja med att ta ur slutstycket ur vapnet och sätt i en boreguide, boreguide är ett plaströr du sätter där slutstycket suttit. Boreguiden styr läskstången genom patronläget och ser till så att läskstången och jaggen inte skadar patronläget eller pipan. Boreguiden styr också läskstången så den går rakt genom hela pipan. Den förhindrar också att smuts och solvent inte hamnar i mekanismen. (All rengöring och läskstångshantering ska ske bakifrån, det vill säga från slutstycket och ut genom pipan.)

2. Ta sedan en draglapp och blöt den med krutlösarsolvent. För sedan igenom den från patronläget (boreguiden) fram emot mynningen. Lappen ska inte gå överdrivet trögt genom pipan men ändå ha ett visst motstånd. När lappen kommer ut ur mynningen så avlägsnar du lappen och drar sedan tillbaka läskstången utan lapp. Upprepa momentet cirka 2-4 gånger.

3. Skruva sedan på en bronsborste på läskstången, blöt även den med krutlösare innan den förs in i boreguiden/pipan. Dra bronsborsten fram och tillbaka i pipan men se till att hela borsten kommit ut ur mynningen innan du vänder och drar åt andra hållet (detta är viktigt för att inte skada själva pipan och pipans kröning). Dra cirka 10-15 drag fram och tillbaka i pipan med bronsborsten.

4. Ta sedan en draglapp med krutlösarsolvent och för igenom pipan. Första lappen kommer garanterat vara väldigt skitig. Dra några lappar till genom pipan, kommer lapparna fortfarande ut svarta eller grå så upprepa moment 3 och 4 igen. När lapparna endast har en blå eller grön nyans alternativt helt vita så gå vidare till steg 5.

5. Torrdra pipan med en helt torr draglapp 1-3 gånger.

6. Ta nu ur boreguiden och rengör den innan den sätts tillbaka i patronläget.

7. Nu är det dags för kopparlösaren, den löser kopparen som avlagrats i pipan efter att man skjutit kopparmantlade eller tombakkulor vilket nästan alla kulor på marknaden är. Tag en draglapp och blöt den med kopparlösarsolvent och för sedan igenom den från patronläget (boreguiden) fram emot mynningen. När lappen kommer ut ur mynningen så avlägsnar du lappen och drar sedan tillbaka läskstången utan lapp. Vänta cirka 2 minuter innan du drar igenom nästa lapp med kopparlösare. (Lapparna kommer nu ut blå/grön färgade)

8. Sätt sedan på en nylonborste på läskstången, blöt borsten med kopparsolvent och för den fram och tillbaka i pipan 5-10 gånger. Låt sedan kopparsolventen verka cirka 5 minuter i pipan.

9. Ta sedan ytligare en draglapp och blöt den med kopparsolvent, för sedan den genom pipan. Upprepa 2-3 gånger. Kommer lapparna ut helt vita eller väldigt lite blå/grönt så gå till steg 10, i annat fall upprepa steg 6-9.

10. Torrdra pipan med en helt torr draglapp 1-3 gånger.

11. Ta nu ur boreguiden och rengör den innan den sätts tillbaka i patronläget.

12. Dags att olja in pipan. Blöt en lapp med vapenolja och för igenom pipan. Upprepa 1-2 gånger. Olja in slutstycket och övriga vapendelar.

13. Klart

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar