måndag 24 januari 2011

Skärpta krav på vapenförvaring

Vid årsskiftet ska alla vapenskåp uppfylla den svenska standarden SS 3492. Rikspolis­styrelsen har inte backat på dessa krav, men det finns möjligheter att slippa byta skåp.

Det första man ska göra är att titta i sitt vapenskåp efter märkningen SS 3492. Om skåpet inte har denna märkning kan man ta kontakt med en värdeförvaringstekniker för att få hjälp med bedömningen.
 I Sverige är Det Norske Veritas ackrediterat certifieringsorgan och på deras hemsida kan man hitta en förteckning över certifierade värde­förvaringstekniker (www.det­norskeveritas.se).
Ytterligare information kan du hitta på polisens hemsida (www.polisen.se) där bl a gällande regler om förvaring finns i FAP 551-3. Där finns också länkar till andra sidor med information om godkända produkter, personal och företag.

Det kan mycket väl vara så att ditt vapenskåp, även om det inte är märkt SS 3492, kan godkännas som ett ”lika säkert förvaringsutrym­me”. I många fall behöver bara låset bytas för att uppnå godkänd nivå. Låsbyte kan utföras av en värde­förvaringstekniker som också kan intyga att skåpet uppfyller kraven för ”lika säkert förvaringsutrym­me”. Viktigt att tänka på är dock att skåpet aldrig blir ett SS 3492-skåp utan endast motsvarar kraven på ”lika säkert förvaringsutrymme”.
Om ditt skåp inte har rätt godkännandemärkning (SS 3492) eller att en värdeförvaringstekniker inte kan intyga ditt skåp, så återstår förmodligen bara att köpa ett nytt skåp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar