På DN Debatt 5/5 ifrågasätter Jesús Alcalá att Svenska Jägareförbundet erhåller ersättning för ett allmänt samhällsuppdrag. Alcalá påstår felaktigt att Svenska Jägareförbundets ersättning för arbetet med det allmänna samhällsuppdraget betalas av skattemedel. Så är inte fallet.
Drygt 330.000 jägare betalade under 2011 in 90 miljoner kr till Viltvårdsfonden genom det statliga jaktkortet. Syftet med fonden är att bevara viltet som en långsiktigt hållbar resurs i dagens föränderliga samhälle. De medel som jägarna betalar in till Viltvårdsfonden fördelas till flera myndigheter och organisationer i relation till det uppdrag myndigheten eller organisationen har fått av staten.
I Svenska Jägareförbundets allmänna samhällsuppdrag ingår - utöver att informera allmänhet, markägare, jägare och myndigheter i viltvårdsfrågor - att förbundet ska medverka till förvaltningen av våra svenska viltstammar. Förbundet medverkar vid skyddsjakt och tillhandahåller eftersöksekipage vid viltolyckor. Dessutom ansvarar Svenska Jägareförbundet för inventering och återrapportering av svenska viltstammar. Ett stort arbete har till exempel gjorts när det gäller att begränsa spridningen av dvärgbandmask i Sverige.
Under 2011 mottog Svenska Jägareförbundet 50,5 miljoner kr som ersättning för detta allmänna samhällsuppdrag. Det är viktigt att komma ihåg att samtliga medel kommer från jägarna och finansieras genom det statliga jaktkortet.
Svenska Jägareförbundet är en partipolitisk obunden ideell organisation med drygt 180.000 medlemmar från alla samhällskategorier, fördelade på 22 länsjaktvårdsföreningar och 358 jaktvårdskretsar, i hela Sverige. Just detta gör att Svenska Jägareförbundet har en unik möjlighet att arbeta med inventering och andra viktiga förvaltningsfrågor. Det bidrar positivt till den svenska viltvården, den biologiska mångfalden och hela det svenska samhället.
Källa Svenska Jägarförbundet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar