tisdag 13 november 2012

Kulvapen

Kulvapen kallas populärt ’studsare’ i Sverige, vilket har sitt ursprung i det tyska ordet ’stützen’. Ett kulvapen har alltid ett räfflat lopp, till skillnad från hagelpipan som är slät på insidan. Därför är kanske den engelska termen ’rifle’ mer rättvisande för denna typ av vapen. Kulvapen är indelade i olika typer beroende på vilket sätt vapnet laddas om. De vanligaste är cylinder-, bygelrepeter samt halvautomat- och dubbelstudsare. Repeterstudsare är ett vapen som försörjs med patroner från ett magasin vilket gör att man kan skjuta en serie skott i följd. Cylindermekanismen är den mest förekommande i moderna kulvapen.

Vapen Fördelar
Cylinderrepeter-studsareDen klassiska cylindermekanismens konstruktion anses vara i en klass för sig när det gäller funktion och driftsäkerhet. Vidareutvecklade konstruktioner har gett en lättare slutstycksgång och smidigare repetering.
Bygelrepeter-studsareSnabb omladdning; med bygeln behöver bara två repeteringsrörelser utföras. Både höger- och vänsterskyttar kan använda samma vapen.
Halvautomat-studsareAutomatisk patronmatning från magasin; repetering sker med automatik tills dess att magasinet är tomt.
DubbelstudsareAnses som mer tillförlitlig än andra typer av kulvapen tack vare att pipa och mekanism är dubbla. Denna extra säkerhet gör vapnet väl lämpat vid riskfylld jakt (större och farligt vilt) samt vid skytte på vilt i snabb förflyttning.
Ammunition Val av kulammunition bör anpassas till varje jägares vapen och aktuella behov. Det finns fyra olika kulklasser (klass 1, 2, 3 och 4) och inom varje klass finns ett antal olika kalibrar. Det innebär att det totalt finns några hundra att välja emellan. Den mest förekommande kalibern för klass 1 vapen är 30-06. Andra vanliga kalibrar är 6,5 x 55, 308win, 300WinMag och den grövre 9,3 x 62.

Klass 1 vapen är huvudsakligen kulvapen som används vid högviltsjakt såsom älg, kronhjort, dovhjort, björn samt vildsvin och uppfyller följande krav;
- Anslagsenergi på minst 2000 Joule 100 meter från mynningen för kulor med en vikt på minst
10 gram
- Anslagsenergi på minst 2700 Joule 100 meter från mynningen för kulor mellan 9 och 10 gram

Källa:Gyttorp

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar