tisdag 10 juli 2012

Hornkokare

Här nedan kommer beskrvning på en hornkokare för älghorn, som man kan bygga själv om man är lite händig och har de rätta verktygen. Materialet bör vara rostfritt för att kokaren ska hålla längre, och för att troféerna inte ska missfärgas vid kokningen.

Materialförteckning
Måttskiss
1 st Rör längd 50 cm, diameter 30 cm, godstjocklek 2-3 mm
2 st Plattjärn eller plåtremsor, bredd 5 cm, längd 50 cm, tjocklek 4-5 mm
2 st Plåtbitar 32*32 cm, tjocklek 2 mm (bottnar i röret)
2 st Plåtbitar 18*34 cm, tjocklek 2 mm (gavlar till öppningen)
1 st Plåtbit 30*34 cm, tjocklek 2 mm (lock) 2 st Plåtar 30 * 50 cm, tjocklek 3-4 mm (stödben och flamskydd)
Måttskiss

1. Man börjar med att såga tvärsnitten och längdsnitten i röret enligt måttskissen, detta görs med en vinkelslip.
Bild 1
2. Sidorna bankas ut, lite mer än 90 grader, och rätas med hjälp av en smideshammare och någon form av städ.
Bild 2
3. Gavlarna till öppningen ställs ned i respektive tvärsnitt och ritas av med spritpenna. Halvmånen arbetas bort genom grovskärning med vinkelslipen och putsning med smärjel. Sedan är det bara att svetsa eller hårdlöda ihop de olika delarna som måttskissen visar.
Bild 3
4. Sedan öppningen försetts med urtag för hornen (se måttskiss), locket försetts med en träknopp (fästes med genomborrad skruv) samt stödben och flamskydd monterats (se måttskiss) är hornkokaren färdig för användning. Hornkokare rymmer ca 20 liter i detta utförande, detta brukar koka efter ca 30 minuter. Hornen kan ibland sotas av röken, men det är lätt att tvätta bort.
Bild 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar