måndag 9 januari 2012

Lapptorpet

Hittade en liten notis om Lapptorpet på nätet som jag tyckte var lite kul att lägga ut.

Lapptorpet på Västergissjömon. Upptaget av ris och rot av Lappmannen Pehr Olofsson f. 1774 från Sävar som flydde undan ryssen vid 1808-09 års krig. Gifte sig med Lapp-Segre el Segrid Mathsdotter f. 1785 dotter från Västerbillsjö i Själevad. Dotter till sockenlappen Maths Nilsson f. 1752 i Öster-Billsjö, Själevad och son till Nils Ersson f. 1722 och Malin Mårtensdotter f. 1720 från Lycksele. Efter Pehrs död 1824 gifte sig Lapp-Segre om sig med Zacharias Wikman f. 1795 från Åsele, som dog i Säbrå. Kvar på ödehemmanet som upptogs på det elände och ofri grund var Lapp-Segre som drog runt Västergissjö, Hötjärn och andra socknar kring Gideå och förde otur med sig. Men på 1840 talet blev bönderna i Västergissjö less och fick till slut iväg kärringen från Lapptorpet självmant, hon lär inte ha klagat heller. Synes ha dött på en byaskog nånstans i Sidensjö.

1 kommentar:

  1. Fast bebyggelsen uppkom inte av samerna själva utan av Lappkungen som Gidlund kallades för. Samerna var sockenlappar åt bönderna. 1820-40 bodde åtskilliga samer i västergissjö som torpare. Samerna på västergissjömon på lapptorpet bodde på själva vallen nedanför lapptorpet åt vänster en liten lägga som håller på växa igen. Dom flesta torpare i västergissjö hade den samiska stolpboden njallan på sina gårdar. När samerna gick upp i bondebefolkningen försvann ordet lapp och då kom dom att kallas för torpare, bonde, getare, ställföreträdare, båtsman, soldat.

    Min mormors morfars far Nils Andersson 1818 i Hundsjö oäkta vars far var torpare Anders Nilsson men ogift i Svartvattnet i Kasa, men i bouppteckning får jag svaret att "den 8e i denna månad afled förre Lappmannen" men i husförhörslängd står han som torpare. Så det är i bouppteckning man får fram ursprunget.

    SvaraRadera