torsdag 14 juni 2012

Betesskador

Älgen skadar tallungskogen genom sitt vinterbete till en kostnad som uppgår till i storleksordningen 600 milj - 1.3 miljarder kronor per år (1). Spannet i kostnaden beror till stor del på vilka vinterförhållanden som gäller. En vinter med lite snö resulterar normalt i lägre skador eftersom älgen kommer åt även annan föda. Omfattningen av skadorna kan variera av andra skäl men för lite kunskap finns om dessa orsakssammanhang.

Skogsindustrin vill sänka skadenivån till ca 2% årliga betesskador. På måna ställen i Sverige är skadenivån väsentligt högre. Det kan kännas angeläget att inte fokusera på 2%-målet i sig utan att försöka åstadkomma början till en sänkning i de områden där skadorna är mycket för höga.

Nedan några exempel på betesskadad skog.


Tänk på hunden i värmen!

Fakta "Så hett blir det i bilen":
KlockslagUtetemp.VäderlekTemp. i bilen
08:30 + 14 graderSkugga + 19 grader
09:30 + 18 graderSkugga + 38 grader
10:30 + 20 graderHalvklart + 47 grader
11:10 + 20 graderSoligt + 57 grader
12:00 + 23 graderSoligt + 62 grader
13:30 + 22 graderSoligt + 85 grader
Källa: Svenska kennelklubben

tisdag 12 juni 2012

Gratis jaktnyheter direkt i din mobil!

Som första jakttidning bjuder Jaktjournalen på gratis nyheter direkt i din smartphone. Överallt där du befinner dig och har mobiltäckning kan du få tillgång till det senaste som händer i jakt-Sverige.
Under januari månad publicerade Jaktjournalen 205 jaktnyheter.
Alla nyheter får du nu gratis tillgång till direkt i din mobiltelefon. Ladda ned nyhetsappen på Android Market eller om du har en Iphone på App Store.
Den senaste nyheten är inte längre bort än ett klick på din mobil!

 

jjapp1.jpg

måndag 4 juni 2012

Lock - Älg

Att locka älg är något som kan vara användbart i många situationer, du kan t ex ställa älg som kommer i trav eller locka till sig en tjur som står och gömmer sig i buskarna. Grundlätet är kontaktlätet, det används av både tjurar och kor. Att locka tjur som jag beskriver här nedan gör du lättast under brunsten och strax därefter, då svarar tjurarna bäst på lock.

Kontaktläte

Kontaktlätet är som sagt grunden, det används av både kor och tjurar, dels som kontaktläte mellan vuxna djur och dels som lockläte på kalven, fast då en aning förvrängt.

Gör så här:
Håll för näsan med båda händernas pek- och långfingrar, de övriga fingrarna formar du som en megafon framför munnen som om du skulle ropa till någon på långt håll. Pressa sedan tungan mot övre tandraden, mot visdomständerna, låt framändan av tungan och tungspetsen ligga fritt. Säg nu ett "r", det är inte så lätt. Det blir som stockholmarens eller amerikanens slappa "r" som bildas långt bak i munnen, som när du säger "are" på engelska. Försök nu att flytta r:et upp i näsan, du ska nu känna med fingrarna hur näsan vibrerar, kom ihåg att du hela tiden måste pressa tungan mot övre tandraden. Har du svårt att få upp r:et i näsan så kan du prova att uttala ett "n" då känner du var r:et ska ligga. När du väl fått upp r:et i näsan så är det dags att runda munnen och dra r:et mot ett "å" samtidigt som du frambringar det med en stöt "ngrå`h" ng stå för det nasala ljudet som bildas högt uppe i näsan r:et är samma slappa "r" som innan och så stöten å`h. Lätet är inte alls långt, bara en kort stöt.
Detta kan användas när du vill stanna en älg som kommer i trav eller gång, springer den fort avge två starka "ngrå`h ngrå`h" med knappt 1 sek intervall. Detta kan också användas när du kommer till passet, avge några svaga kontaktläten för att intressera eventuella älgar som finns i närheten, avge inte för höga ljud, då kan du skrämma älgen. Får du inget svar fortsätt med kons brunstläte.

Kons Brunstläte

Kons brunstläte är likt kontaktlätet fast något mer utdraget.

Gör så här: Använd först ett par kontaktläten, dra sedan ut på det tredje 2-3 sek så det blir ett stönande, fortsätt sedan med ett eller två kontaktläten och så åter ett stönande.
Använd detta lätet efter att du använt kontaktlätet när du kommit till passet. Avge tre serier åt olika håll. Får du inget svar vänta 15-20 minuter innan du gör ett nytt försök. När du sedan har fått kontakt kan du "prata" med honom med hjälp av kontaktlätet. Var sparsam med lätena, locka samtidigt som tjuren då får han svårare att avslöja bluffen innan det är försent. Skulle du komma en aning fel i tonerna så är inte en brunstig tjur så kinkig. Vill du ha honom ilsken kan du istället för kontaktlätet använda tjurens brunstläte.

Tjurens Brunstläte

Detta lätet används av tjuren under brunsten när han går efter en ko.

Gör så här: Ljudet ska fortfarande komma ifrån näsan men istället för att säga "rå" ska du säga oo´äh eller oo´ah, det finns flera varianter. Stöt ut ljudet uppifrån näsan precis som med kontaktlätet, men mörkare, det ska annars vara lika kort men tvåstavigt, oo´ah. Fast det får inte bli för mörkt, därför att mörkare läten används i regel av äldre tjurar och finns det då en liten tjur i närheten blir den rädd i stället för arg.
Detta kan som sagt användas i stället för kontaktlätet i ovanstående exempel, men då ska du vara beredd på att tjuren är grinig när han kommer, så stå inte på marken ett torn, en stor sten eller annat skydd är att föredra, för en grinig älgtjur är inte alltid lätt att ha att göra med.

Historia

Lille Pelle sitter i skolan och är väldigt trött.
Så fröken frågar varför?
-Jo pappa skjöt en hare i går kväll! Så vi har burit kött hela natten!

söndag 3 juni 2012

Lite grilltider.



Nu börjar grillsäsongen.
Passa på att grilla lite vilt.
Här kommer lite grilltider.

Burgare (cirka två centimeter tjocka)
ska grillas på het grill 6–8 minuter.

Fläskkött och kotletter grillas
10–15 minuter.

Tjocka revbensspjäll, som inte är förkokta,
grillas 30–40 minuter. (Under lock).

Tjocka korvar grillas på medelsvagvärme 8–10 minuter.

Viltkött, nötkött, såsom entrecôte, och
oxfilé (cirka två och en halv centimeter
tjocka) grillas på het grill i 5 minuter för
rare (ganska rött kött), cirka 8 minuter för
medium (rosa kött) och cirka 12 minuter
för well done (genomstekt).

Ny jaktapp ökar säkerheten i jakten.




I helgen lanserar Svenska Jägareförbundet sin heltäckande jaktapp WeHunt, på jaktmässan Swedish Game Fair, Tullgarn. Mobilappen drar maximalt nytta av tekniken i telefonen och blir ett stöd för jägaren under hela jakten.

- WeHunt är absolut i framkant teknikmässigt och ger en bättre överblick och säkerhet i jakten, säger Lars Milde, ansvarig för webb och digitala medier, på Svenska Jägareförbundet.  Jag tror att WeHunt bidrar till att många kommer tycka det blir roligare att sitta ensam på pass i skogen, framför allt många yngre jägare, tillägger Lars Milde.

Den nya appen kan mycket, till exempel skapa ett jaktområde med områdesgränser, markera foderplatser och pass för att sedan dela med jaktlagsmedlemmar och du kan bjuda in till jakt med några få knapptryckningar. Den viktiga jakttabellen ges via geografisk position och uppdateras av Svenska Jägareförbundet. Du kan chatta ljudlöst i jaktlaget, markera påskjutet vilt och när du håller telefonen upprätt så startar kameran och i denna visas bland annat position, kurs och avstånd till dina jaktkamrater. WeHunts Jaktdagbok sparar avslutade jakter med information om område, tidpunkt och de händelser som sker i form av fällda djur, tagna bilder och observationer. Ett samarbete med Klart.se ger lokalt väder och vindriktning.

WeHunt utvecklas av Svenska Jägareförbundet och är en så kallad prenumerationsapp och kommer finnas tillgänglig för iPhone och Android i juni 2012.