söndag 27 november 2011

Håll koll på var vargen är.

Klicka på länken nedan så kan du hålla koll på var vargen är.




http://www.vargobs.se/vargobservationer/

Julklappstips.

Har du problem med julklapppar till frun?
Vad sägs om ett nytt duschdrapperi med fina krokar till.

Nya älgjakten – dyr affär för jägarna?

Jägareförbundet ser i allt väsentligt positivt på den nya älgförvaltningen som träder i kraft den 1 januari 2012. Förbundet anser dock att det finns ett stort orosmoln kopplat till finansieringen av det nya systemet. Detta var en samstämmig uppfattning vid den ordförandekonferens med ordföranden från samtliga länsjaktvårdsföreningar som Jägareförbundet anordnade i helgen.
En huvudanledning för ett nytt älgförvaltningssystem är älgens stora samhällsekonomiska betydelse. I arbetet med den nya älgförvaltningen har myndigheter, politiker och andra intressenter, förutom jägarna, varit med och föreslagit en ur många aspekter nödvändig men samtidigt kostnadsdrivande systemförändring. Det är varken hållbart eller rimligt att endast belasta jägarna med utgifterna för det av samhället beslutade älgförvaltningssystemet. En konsekvens av nuvarande situation är att de av länsstyrelserna beslutade fällavgifterna för älg riskerar att hamna på en nivå som leder till att de blir en direkt motverkande kraft i ambitionen att nå avskjutningsmålen.

Älgförvaltning och älgjakt är en folkrörelse som involverar tiotusentals människor som frivilligt engagerar sig i förvaltningens olika delar som t.ex. inventeringar, samråd och utbildning i älgens ekologi. Svenska Jägareförbundet anser att det är både rimligt och nödvändigt att samhället i övrigt i högre grad deltar i finansieringen av den nya älgförvaltningen.

Svenska Jägareförbundet uppmanar därför regeringen, Naturvårdsverket samt länsstyrelserna att se över finansieringen och överväga på vilket sätt samhället i stort kan stötta finansieringen av den nya älgjakten till gagn för ett hållbar förvaltningssystem.

Källa Jägarförbundet.

Så gick det till när Pilo 21 sköt 11 taggaren

Jag stod på holmsjövägen en bit nedanför fäbodkorset med Pilo 10 och Pilo 5, vi
kollade på ett älgspår på vägen. Då hörde jag hur iza kom närmare i
gångstånd så jag tog bössan och började gå mot korset men de kom bara
närmare så jag började jogga lite grann. När jag kom fram i korset såg jag
älgen och iza ute på hygget påväg mot frötallhygget så  sprang jag uppför
vägen och stannade på lagomt avstånd där jag trodde att älgen skulle gå
över. Jag gjorde mig beredd och då komme älgen där jag trodde på cirka 60
meter avstånd och då small det.

måndag 21 november 2011

lördag 19 november 2011

Pilo 19

Pilo 19 sköt idag en 9 taggare vid Svedje vattenkälla.
Grattis.

onsdag 9 november 2011

En kalv skjuten.

Pilo 9 och Pilo 23 sköt idag en kalv.
Platsen var vid den utmärkt byggda bänken vid Fulfiskbäcken.

måndag 7 november 2011

Ballistik

Ballistik

Under smyg-, eller vakjakt, kommer ögonblicket då jägaren bestämmer sig för att skjuta. Då är det bara bråkdelen av en sekund som räknas. På följande sidor illustreras vad som händer under den korta perioden mellan avfyringen och trä­ffen i målet. Patronens utformning, krutet och kulan skapar den optimala inre och yttre ballistiken. Den avgörande faktorn för precision och e­ffekt är kulan. Dess utformning och vikt är avgörande faktorer för kulbanan. Dess penetration och karaktäristiska uppsvampning ger en etiskt godtagbar död, vilket vi är skyldiga vårt byte.

Innerballistik

Innerballistik är en term som beskriver händelsen från det att tändhatten antänds till ögonblicket då kulan lämnar pipan. Det är extremt viktigt att antändningen och brännförloppet är exakt lika från skott till skott. Vi kombinerar rätt tändhatt med rätt krut i varje laddning. Gastryck garanteras inom givna gränser samtidigt som vi optimerar förhållandet precision, hastighet och rekyl.


1 Efter avfyrning tar det c:a 0,005 sekunder innan slagstiftet når tändhatten.
2 Stiftet gör ett runt avtryck på tändhatten och tänder dess tändsats … … och patronen skjuts samtidigt framåt ungefär 0,1 mm.
3 Heta gaser och glödande partiklar far igenom tändhattshålet in i hylsan och krutet antänds.
4 Ett ökat tryck för kulan framåt. När den når maximalt tryck får den en hastighet på 300 m/s. Från tändning av tändhatten tar det 0,0015 - 0,002 sekunder tills kulan lämnar gevärsmynningen.
5 När kulan lämnar gevärsmynningen, omges kulan av heta gaser som skjuter på och får accelerationen att fortsätta under ytterligare några centimeter.
6 Pga att pipan alltid är riktad en aning uppåt, börjar kulbanan ca 3 - 5 cm under siktlinjen.

Bommarna i pipan får kulan att rotera. Långa kulor kräver snabbare rotation än vad kortare gör. Räffelstigningen varierar normalt sett mellan 8”(20,3 cm) till 16”(40,6 cm) beroende på kalibern. Det är också viktigt att slitaget av gevärspipan blir så lågt som möjligt för att skydda den. I tillägg, måste krutet brinna upp helt så det inte finns några rester kvar i pipan. Båda dessa processer kan garanteras genom en väl genomtänkt konstruktion med avseende på hylsa, kula och krut.

Ytterballistik


7 Om skjutavståndet är mycket kortare eller längre än förväntat, måste jägaren hålla högt eller lågt, eller justera kikarsiktet därefter.
8 Vid skott inom normala avstånd träffar kulan målet på den exakta punkten.

En högre hastighet på kulan och en högre ballistisk koefficient leder till en mindre avvikelse orsakad av kastvindar.
På grund av kulans optimerade bana och unika design så är den skräddarsydd för specifika jaktkrav. Norma tilllåter jägaren att fokusera på jakten utan att behöva oroa sig över ammunitionens ballistik. Hög kvalitets- och produktionsstandard ger ett pålitligt och förutsägbart uppförande av kulan inuti och utanför gevärspipan.

OBSERVERA:Det bör alltid övervägas vad som finns bakom målet, då kulor kan färdas flera kilometer och orsaka skada.

Slipvinklar för knivar och andra eggverktyg.


Rakblad / Rakkniv = 9-15°
Kökskniv för grönsaker och filé = 20°
Kökskniv, normal 25-35°
Slöjdkniv, mjuka träslag 20°
Slöjdkniv, hårda träslag 25°
Allroundkniv 23°
Fällknivar 20-25°
Jaktkniv 20° slipegg 25° brynegg
Fiskekniv, 19-20°
Filékniv för fisk, 18-19°
Saxar 50-60°
Stämjärn 20-25°
Yxor 30-40°, kupad egg
Yxa, tälj, 25-30°, rak egg
Skogsyxa 30-40°, kupad egg
Klyvyxa 40-55°

söndag 6 november 2011

Naturvårdsverket

Naturvårdsverket har publicerat siffror om den svenska jakten under säsongen 2010/2011. 263 000 personer löste jaktkort under säsongen, och älg och rådjur är de vanligaste bytesdjuren.


Det skjuts ungefär 90 000 älgar och 200 000 rådjur varje år, och de är de vanligaste djuren som jagas av jägare i Sverige. Även småvlitjakten, där de vanligaste vilten är hare, ripa och änder, är omfattande. Ett 40-tal fågelarter är lovliga för jakt.

lördag 5 november 2011